Atunci când vine vorba despre transformarea unei case în ”acasă”, cu siguranță un rol important îl are amenajarea livingului. Acesta reprezintă un spațiu în care socializăm, ne relaxăm sau ne distrăm alături de membrii familiei și de prieteni. Având în vedere toată această valoare pe care o aduce camera de zi unei locuințe, amenajarea livingului este un proiect care necesită un plus de atenție.
Cum să amenajezi un living în funcție de dimensiuni
Dimensiunea camerei este principalul criteriu de care să ții cont atunci când trebuie să recreezi designul unui living. În continuare îți oferim sfaturi utile și idei pentru amenajarea unui living mic, dar și pentru amenajarea unui living mare.
Amenajare living mic
Amenajarea unui living mic reprezintă, de multe ori, o adevărată provocare, pentru că atât mobilierul ales, cât și celelalte elemente de decor trebuie să îndeplinească, simultan, două condiții de bază, legate de funcționalitate și de confort. Pentru amenajarea unui living mic soluția optimă este reprezentată de mobilierul compact, care poate avea, pe de-o parte, funcție de susținere și de depozitare. De asemenea, o idee foarte bună este folosirea spațiului pe linie orizontală. Polițele sau corpurile suspendate pe perete reprezintă un exemplu relevant în acest caz. O altă alegere foarte adecvată pentru proiectul de amenajare a unui living mic constă în alegerea unei canapele extensibile. De asemenea, poți miza pe piesele de mobilier cu picioare, care vor da senzația unui spațiu mai aerisit.
Din punct de vedere cromatic, îți recomandăm să mizezi pe nuanțele deschise pentru zugrăvirea pereților. Acestea creează un efect optic de mărire a spațiului și aduc un plus de luminozitate camerei de zi.
Același efect îl vei obține și dacă vei direcționa privirea celor care îți pășesc pragul spre tavan; cum poți face asta? Prin montarea unor profile decorative la nivelul acestuia, care vor creea efectul unor pereți mai înalți.
Amenajare living mare
Dacă ai de-a face cu o cameră generoasă, regulile de design sunt ceva mai permisive. De aceea, amenajarea unui living mare îți permite să organizezi spațiul așa cum îți dorești, fără să te lovești de diverse limitări, ca în cazul unei sufragerii mici. Și totuși, chiar și în cazul amenajării unui living de mari dimensiuni apare o provocare: armonizarea elementelor integrate.
O regulă de bază pe care să o ai în vedere referitor la designul sufrageriei este să eviți supraaglomerarea spațiului, tocmai pentru ca încăperea să nu pară mai mică decât este, de fapt.
Idei de amenajare a unui living modern în funcție de tipul locuinței
Foarte important pentru a stabili designul unui living este și tipul locuinței. În funcție de tipul de locuință este necesar ca amenajarea livingului să răspundă cerințelor impuse de structura arhitecturală a planului de construcție.
Amenajare living apartament
De cele mai multe ori, livingurile de apartament au caracteristici standard. Din acest motiv, este destul de ușor să găsești mobilierul și decorațiunile interioare necesare pentru amenajarea acestui spațiu. Cu toate acestea, misiunea ta poate deveni complicată dacă trebuie să ocupi de amenajarea unei sufragerii de bloc, care sunt de regulă, destul de mici. Ce poți face, de exemplu, în cazul unui living îngust, așa cum au, deseori, garsonierele? Cheia este să creezi un spațiu funcțional și confortabil în același timp.
Idei de amenajare a unui living la casă
La capitolul amenajări living la casă, vorbim despre două tipuri principale de proiecte, respectiv cele cu scară interioară și cele fără. În ceea ce privește designul interior al unui living prevăzut cu scară interioară, întâlnit deseori în cazul locuințelor cu etaj, trebuie să mizezi pe elemente integrante funcționale, dar care au, dincolo de rolul practic, și un rol estetic.
De multe ori, scările pot ocupa destul de mult spațiu dintr-o sufragerie la casă, de aceea trebuie să îți alegi cu grijă mobilierul și celelalte articole de decor. Pe de altă parte, poți valorifica spațiul de sub scări, creând amenajări cu totul și cu totul inedite.
Amenajare living open space
Dacă îți dorești un stil de design aparte pentru locuința ta poți opta pentru amenajarea unui living open space. Aceasta poate fi o idee foarte bună pentru a obține impresia unui spațiu mai generos, dar la fel de bine este o manieră de a compartimenta căminul pentru a îndemna la socializarea dintre cei care îl locuiesc.
În cazul în care te gândești la amenajarea unei bucătării mici cu living open space, trebuie să acorzi atenție delimitării celor două arii care, în fond, au funcționalități distincte. Poți face acest lucru renunțând la clasica idee de a așeza canapeaua lângă perete. Practic, poți poziționa o sofa confortabilă în centru, transformând-o astfel în punctul focal al spațiului disponibil.
Un alt truc prin care poți separa optic sufrageria de bucătărie este să integrezi diverse elemente cu texturi diferite. De exemplu, chiar dacă păstrezi același model de pardoseală pentru continuitate vizuală, poți marca trecerea în living cu ajutorul unui covor.
Decorațiuni interioare pentru un living modern
Pentru a completa designul interior al unui living indiferent de stilul ales, ai nevoie și accesorii specifice. Un covor, o vază cu flori, o lustră – sunt doar câteva dintre elementele pe care le poți integra în acest spațiu pentru a-l personaliza în funcție de preferințe. Un rol extrem de important îl au însă și textilele alese pentru decorarea ferestrelor.
Din fericire, ai la dispoziție o mulțime de modele de perdele și draperii din care să alegi, însă iată câteva sfaturi pentru a-și ușura decizia:
- Draperiile din bumbac sunt ideale pentru orice încăpere, inclusiv pentru amenajarea livingurilor. Ele reprezintă o variantă versatilă, potrivită oricărui stil de design și, în plus, se spală ușor, ceea ce le face potrivite pentru locuințele în care există copii mici sau animale de companie.
- Draperiile de catifea sunt o opțiune practică, ce se pretează mai ales pentru casele aflate în zone răcoroase, deoarece țin la distanță aerul rece. Aceste accesorii sunt ideale pentru a conferi spațiului un aer opulent și vor crea o impresie puternică în rândul oaspeților tăi.
- Perdelele din poliester reprezintă variantă care oferă, poate, cel mai bun raport calitate-preț. Acestea se remarcă printr-o rezistență aparte, dar și prin versatilitate. În magazinul nostru online ai la dispoziție o mulțime de modele de perdele din poliester din care le poți alege pe cele care să-ți decoreze livingul.
- Perdelele din dantelă sunt cele clasice și sunt cele mai adecvate pentru încăperile pe care ți le dorești scăldate în lumină naturală. Dacă ai un living mic, mizează pe astfel de accesorii pentru ferestre pentru a amplifica optic spațiul pe care îl ai la dispoziție.
- Perdele de mătase aduc o notă de romantism spațiului în care sunt așezate. Îți dorești un living modern, cu design sofisticat? Alege perdele de mătase, un material despre care se spune că are o noblețe aparte.
Amenajarea livingului cu șemineu
Șemineul este un element tot mai întâlnit în livingurile moderne. Datorită acestuia, serile geroase de iarnă capătă un farmec aparte și, în plus, spațiul devine mai primitor, mai călduros și chiar mai elegant.
Poți folosi un model de șemineu clasic, pe lemne sau poți apela la variantele electrice, care vor creea imaginea unui living luxos.
Paleta cromatică ideală pentru amenajarea unui living modern
Amenajarea unui living modern implică utilizarea unor piese de mobilier cât mai simple, din materiale moderne sau excentrice. Însă, esența unei amenajări reușite în stil moden constă în folosirea unei palete cromatice potrivite, care se bazează pe nuanțe de gri, albastru închis, alb, negru, argintiu și wenge.
De regulă, în încăperile decorate conform principiilor stilului modern se regăsesc maxim 3 sau 4 culori. De asemenea, elementele decorative sunt destul de puțin și, de cele mai multe ori, îmbină utilitatea cu partea estetică.
Nu este deloc dificil să te ocupi de amenajarea unui living modern, dacă găsești inspirație și dacă alegi ideile care se potrivesc cu preferințele tale și cu cerințele spațiului de care dispui. Cum ți se par propunerile noastre decorative?