Amenajarea unei camere de tineret: cum decorezi o camera pe gustul unui adolescent

Sursa foto: https://imgur.com/a/Mml6LVS via Shutterstock

Amenajarea unei camere de tineret nu inseamna doar sa alegi designul interior, nuantele, piesele de mobilier si decoratiunile caracteristice, potrivite incaperii respective. Pentru un adolescent, acest loc este mai mult decat un spatiu destinat odihnei.

Camera tanarului este, pe langa locul in care doarme, biroul sau spatiul unde isi pastreaza toate lucrurile si unde isi primeste prietenii. De asemenea, dormitorul adolescentului este singura incapere in care se poate refugia ori de cate ori simte ca lumea plina de cerintele si regulile sale il copleseste. 

In camera lui, tanarul isi poate pune imaginatia la treaba si se poate exprima fara a fi deranjat, ceea ce poate face mai dificila sarcina de a-i include preferintele intr-un design care sa se armonizeze cu celelalte incaperi din locuinta. Chiar daca este mai greu, nu este nici pe departe imposibil.

Iti prezentam in continuare cateva idei utile care te vor ajuta sa-ti dai seama cum sa amenajezi camera unui tanar pentru a obtine un spatiu confortabil, functional si, desigur, pe placul adolescentului.

Amenajare camera tineret: de unde incepi?

Cum alegi culorile?

Cum alegi piesele de mobilier?

Iluminarea camerei de tineret

Cum adaugi accentele?

Cum alegi decoratiunile?

Amenajare camera tineret: de unde incepi?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa masori incaperea. Apoi, stabileste care sunt piesele de mobilier pe care vrei sa le pui in camera, iar mai departe decide impreuna cu adolescentul care este stilul de design interior pe care vreti sa-l adoptati.

Cum alegi culorile?

Pentru a pastra lucrurile cat mai simple, porneste de la nuante neutre. Poti, de exemplu, sa optezi pentru un var alb, un sifonier maro, un covor bej si draperii in culori pamantii. Vezi cum arata spatiul, daca este o alegere ce complimenteaza incaperea si daca e nevoie de cateva pete de culoare.

Marele avantaj de a alege culori neutre atunci cand amenajezi camera pentru tineret este ca poti pune langa ele oricare alte nuante. Bejul, albul, ori cremul merg de minune cu turcoazul, violetul, rosul, portocaliul sau orice alta culoare pe placul copilului tau.

Un alt motiv pentru care este indicat sa optezi pentru tonuri neutre, in special pentru pereti, este acela ca adolescentul tau isi schimba, cel mai probabil, culoarea preferata de la o luna la alta. Peretii albi, fie ca au subtonuri reci sau calde, sunt exact ca o panza goala. Ii poti decora cu oglinzi, tablouri, fotografii si rafturi. Toate aceste obiecte poti fi inlocuite simplu si rapid, odata cu gusturile tanarului.

Nu e musai sa alegi o vopsea alba. Poti, de pilda, sa optezi pentru un gri maro sau gri luminos, iar albul sa fie rezervat pentru lambriuri sau panourile decorative. Astfel, vei adauga o nota originala si profunzime camerei. Mai poti vopsi un singur perete intr-o culoare de accent, precum verde jad sau bleumarin, iar pe celelalte sa le pastrezi intr-un ton neutru.

Pata de culoare poate fi adaugata si la nivelul pardoselii, folosind un covor cu un imprimeu vesel, abstract, modern sau geometric. De asemenea, daca preferi sa muti atentia in zona ferestrelor, poti achizitiona perdele si draperii cu un model imprimat.

Cum alegi piesele de mobilier?

Sursa foto: https://imgur.com/a/qVywEc1 via Shutterstock

Poate ca suna tentant sa achizitionezi multe piese de mobilier, insa in realitate este mai practic sa nu aglomerezi incaperea, oricat de mult ti s-ar parea ca adolescentul are nevoie de fiecare obiect in parte. Amenajeaza, in schimb, spatii inteligente pentru depozitare si opteaza pentru piese 2-in-1 cum sunt birourile cu dulapuri si sertare incorporate sau, in loc de patul clasic, un divan cu lada.

Ideea e sa eviti sa pui multa mobila in camera, deoarece un spatiu aerisit va fi intotdeauna mai odihnitor, mai placut ochiului si mai simplu de intretinut decat unul umplut pana la refuz cu mobila.

Piesele de mobilier utile intr-o camera de tineret sunt biroul, scaunul, patul, cateva rafturi (ori o biblioteca) si un sifonier. Mai poti adauga si un puf sau un fotoliu, insa nu este ceva indispensabil.

Joaca-te cu luminile

Cand e bine gandita, schema de iluminat este o investitie minima, insa cu rezultate impresionante. Aceasta idee este utila indeosebi in camerele care nu permit incorporarea unui numar mare de obiecte decorative.

Pentru un efect wow, achizitioneaza o ghirlanda luminoasa si decoreaza rama oglinzii sau zona din jurul patului. Mai poti adauga si o lampa de veghe ce va crea o atmosfera deosebita, conferind o nota boema chiar si incaperilor de mici dimensiuni.

Cum adaugi accentele?

Accentele sunt esentiale intr-o amenajare, acestea fiind elementele cheie pentru a crea un spatiu plin de personalitate. Totusi, ele trebuie dozate cu mare atentie, pentru ca rezultatul obtinut sa fie unul armonios.

Accentele pot insemna o cuvertura mai speciala asezata pe pat, un fotoliu cu un design minimalist asezat intr-un colt al camerei, cateva perne decorative, o lampa draguta pusa pe birou sau peretele vopsit intr-o culoare puternica, idee pe care am mentionat-o si mai sus.

Sursa foto: https://imgur.com/a/cinC0SU via Shutterstock

Cum alegi decoratiunile?

De la cele clasice la cele iesite din comun, ai la dispozitie nenumarate decoratiuni pentru a pune in valoare pasiunile adolescentului. Postere cu filmele sau formatiile preferate ori echipa de fotbal favorita se pot lipi direct pe perete, chitara poate fi expusa undeva la vedere, iar cateva dintre cele mai bune picturi ale sale pot fi inramate.

O alta idee, in cazul in care dimensiunea camerei iti permite, este sa pui un perete despartitor pentru separarea spatiului de odihna si a celui de lucru. Mai poti pregati o tabla de pluta pe care tanarul familiei s-o decoreze asa cum isi doreste, cu diferite fotografii, suveniruri sau bilete la concerte.

O camera de adolescent are un decor nici infantil, nici matur, ci unul de tranzitie, influentat de multitudinea noilor preferinte si idei, deseori contradictorii, ale ocupantului. Cu toate astea, amenajarea unei camere de tineret poate fi o oportunitate minunata de a va distra impreuna. Pentru un decor care sa multumeasca pe toate lumea, tine cont de dorintele tanarului si inspira-te din sugestiile prezentate in acest ghid.

Lasă un comentariu